Strona główna

Zielone i proste do wykonania ciasto z dodatkiem szpinaku :-). Wywodzi się z Turcji, jego turecka nazwa to Ispanaklı Kek. Dość popularne i 'na czasie' także w Polsce, czy to z powodu koloru, czy z powodu niecodziennego dodatku czy zwyczajnie dlatego, że jest wykonane z łatwo dostępnych i tanich składników. Smakuje bardzo dobrze - jest wilgotne i tak, w smaku można wyczuć szpinak (wbrew temu, co mówią i piszą, ja go lekko czułam, ale może dlatego, że wiedziałam, co jem, co mi w ogóle nic nie przeszkadzało, uwielbiam go) a całe ciasto jest oczywiście przyjemnie cytrynowe, słodkie lecz nie przesłodzone. Ciasto w wersji z ziarenkami granatu zamiast truskawek nazywane jest 'leśnym mchem', może znacie je pod tą nazwą? Z ciasta można także upiec muffinki, polecam :-).

Składniki:

  • 350 - 400 g szpinaku*
  • 3 duże jajka
  • 3/4 - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej**
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Warto też zmiksować blenderem, by ciasto miało bardziej jednolity kolor. Świeży szpinak (bez łodyżek) umieścić w malakserze lub rozdrobnić blenderem. Powinna powstać gęsta papka drobno posiekanych liści.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

W misie miksera umieścić jajka, w całości, wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać szpinak, sok i skórkę z cytryny, zmiksować.

Do masy szpinakowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką do połączenia.

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem dopieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie, następnie na kratce.

Ciasto urośnie z górką, którą trzeba odciąć. Można zjeść, można też pokruszyć a okruchy zachować do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.

Masa śmietankowa:

  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cytryny lub soku z cytryny

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego.

Dodatkowo:

  • liście szpinaku, do dekoracji
  • świeże truskawki, do dekoracji

Wykonanie

Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Posmarować kremem śmietankowym zostawiając niedużo kremu do dekoracji. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta lekko posypać okruchami, wokół brzegów poukładać listki szpinaku, z reszty kremu śmietankowego zrobić na nich rozetki (wyciskając z rękawa cukierniczego z tylką w postaci gwiazdki), udekorować truskawkami.

Przechowywać w lodówce.

** Najpierw warto przygotować sobie 1,5 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia. Pół szklanki trzymać w zanadrzu i jeśli ciasto będzie wydawało się bardzo gęste, nie dosypywać. Ilość dodanej mąki może zależeć od ilości szpinaku, jego rozdrobnienia, odsączenia itp.

Smacznego :-).