Gorąco i piec się nie chce... a może sernik lodowy? Pracy z nim nie dużo, za to na pewno się uda i nie opadnie ;-). Smakuje jak sernikowe lody kakaowe z mocno nutellowym spodem, i... choć kalorii z pewnością mu nie brak, skądś przecież trzeba wziąć siłę, by dojść na plażę...
Składniki na spód:
- 300 g ciastek digestive z czekoladą
- 120 g nutelli
Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Ciastka i nutellę umieścić w malakserze (food procesorze) i zmiksować. Powstałą masą wyłożyć dno i boki formy, wyrównać. Włożyć do lodówki.
Składniki na masę serową:
- 400 g twarogu zmielonego przynajmniej 2-krotnie (może być śmietankowy np. Presidenta)
- 100 ml śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem)
- 300 g lodów waniliowych, miękkich
- 1/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
- 300 g nutelli
Wszystkie składniki na masę włożyć do misy miksera i zmiksować na gładką masę. Masę przelać do formy z ciasteczkowym spodem. Formę przykryć folią spożywczą (nie powinna dotykać sernika). Włożyć do zamrażarki najlepiej na całą noc, minimum około 7 godzin.
Przed podaniem na górę sernika wyłożyć ubitą kremówkę, dowolnie ozdobić. Kroić ciepłym nożem.*
Ponadto:
- 200 ml śmietany kremówki
- 1,5 łyżki cukru pudru
Kremówkę ubić z cukrem, wyłożyć na górę zamrożonego sernika.
Smacznego :)
*w razie długiego pobytu w zamrażarce, wyciągnąć wcześniej, by zdążył zmięknąć
Czasem pomiędzy pierniczkami (które jeszcze będą na blogu ;-) zechce się czegoś innego, letniego, zimnego.. mimo, iż zimno na dworze.. Dlatego powstał serniczek na zimno z jagodami. Sernik to zbyt duża nazwa dla niego, wszak sera w nim praktycznie nie ma.. Deser z jagodami. Lekki, mocno jogurtowy, z dużą ilością owoców. Można go wykonać na ulubionym spodzie z biszkoptów, ja nawet to pominęłam. Smakował cudownie :-).
Składniki:
- 750 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 130 g cukru pudru, przesianego
- 24 g żelatyny w proszku
- 200 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- 350 g jagód lub borówek amerykańskich, świeżych lub mrożonych
W większym naczyniu wymieszać jogurt grecki z ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem. Odłożyć.
Żelatynę namoczyć, następnie rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i wymieszać. Sprawdzić między opuszkami palców - nie powinno być w niej grudek. Gdyby były - podgrzać lekko w mikrofali lub nad parą wodną (nie gotować) i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Całość dodać do pozostałej masy jogurtowej, wymieszać.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia (uwaga: tężeje szybko). Dodać jagody (mogą być zamrożone, nie powinny być jednak zbite w jedną bryłkę) lub borówki amerykańskie (je wcześniej odmrozić i osuszyć na papierowym ręczniczku). Wymieszać.
Przygotować formę o średnicy 23 cm, najlepiej z ceramicznym spodem i silikonową obręczą (tradycyjną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza obręcz). Do formy przelać masę jogurtową z jagodami, wyrównać.
Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia sernika.
Dodatkowo:
- 125 g serka mascarpone
- 1,5 łyżki jagód
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki zmiksować w malakserze (lub blenderem). Rozsmarować po wierzchu sernika.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).