Gorąco i piec się nie chce... a może sernik lodowy? Pracy z nim nie dużo, za to na pewno się uda i nie opadnie ;-). Smakuje jak sernikowe lody kakaowe z mocno nutellowym spodem, i... choć kalorii z pewnością mu nie brak, skądś przecież trzeba wziąć siłę, by dojść na plażę...
Składniki na spód:
- 300 g ciastek digestive z czekoladą
- 120 g nutelli
Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Ciastka i nutellę umieścić w malakserze (food procesorze) i zmiksować. Powstałą masą wyłożyć dno i boki formy, wyrównać. Włożyć do lodówki.
Składniki na masę serową:
- 400 g twarogu zmielonego przynajmniej 2-krotnie (może być śmietankowy np. Presidenta)
- 100 ml śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem)
- 300 g lodów waniliowych, miękkich
- 1/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
- 300 g nutelli
Wszystkie składniki na masę włożyć do misy miksera i zmiksować na gładką masę. Masę przelać do formy z ciasteczkowym spodem. Formę przykryć folią spożywczą (nie powinna dotykać sernika). Włożyć do zamrażarki najlepiej na całą noc, minimum około 7 godzin.
Przed podaniem na górę sernika wyłożyć ubitą kremówkę, dowolnie ozdobić. Kroić ciepłym nożem.*
Ponadto:
- 200 ml śmietany kremówki
- 1,5 łyżki cukru pudru
Kremówkę ubić z cukrem, wyłożyć na górę zamrożonego sernika.
Smacznego :)
*w razie długiego pobytu w zamrażarce, wyciągnąć wcześniej, by zdążył zmięknąć